# Băile Sarcău din Bihor
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent
pentru a asculta acest clip
|
(Radio România Actualități, 29 iunie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute.
În urmă cu mai puțin de 15 ani, lângă satul Sarcău exista o întinsă zonă mlăștinoasă, niște bazine dezafectate și o sondă veche, într-o stare avansată de degradare. Nord-vestul județului Bihor are o tradiție de zeci de ani în domeniul extracției de țiței și gaze naturale.
Prin anii ’70 s-a efectuat un studiu geologic pentru depistarea unor noi rezerve de hidrocarburi, care a scos la iveală prezența apei termale. Statul român a început construcția unei baze de agrement, dar a abandonat-o. Investiția a fost reluată la începutul anilor 2000 și finalizată acum 11 ani, Sarcăul primind statutul de cea mai tânără stațiune din județul Bihor.
Apa termală de la Sarcău are o culoare maronie, datorită prezenței fierului. Este sărată și conține aproximativ 15 minerale, de aceea este bună nu numai pentru scăldat, ci și în tratarea afecțiunilor reumatismale de tip degenerativ și inflamator.
La baza de agrement și tratament de la Sarcău se poate ajunge pe drumul Oradea – Marghita, fiind situată la 36 km de municipiul–reședință a județului Bihor. Turiștii au la dispoziție trei clădiri pentru cazare, o clădire ce adăpostește baza de tratament, o salină artificială, un bazin interior, unul acoperit (care funcționează tot timpul anului) și trei bazine exterioare. Printre clienții complexului se regăsesc turiști nu doar din România, ci și din Austria, Ungaria sau Republica Moldova. Investițiile făcute în baza de agrement de la Sarcău după anul 2000 se ridică la 1,5 milioane de euro.