Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# City-break la Galați - orașul teilor.

Miercuri, 17 Iunie 2015 , ora 9.45
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 17 iunie 2015, ora 17:15) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. Și cum miercurea este ziua city-break-urilor, astăzi vă invităm la Galați. 

Înainte de toate - plimbarea cu șalupa pe Dunăre: puteți apela la operatorii privați care organizează, atenție!, doar cu programare, astfel de curse. Apoi, ciorba de pește sau plachia: pentru a le gusta nu trebuie decât să vă opriți la unul din restaurantele de pe Faleza Dunării.

Construită în 1968 și având peste 4 km. lungime, faleza inferioară a Dunării poate fi un loc foarte bun și pentru plimbările pe bicicletă, pe role sau pur și simplu la pas, în timp ce faleza Superioară sau Bulevardul Marii Uniri este o cale foarte bună pentru autoturisme, mărginită cu o alee pietonală de pe care privitorul poate cuprinde o panoramă generoasă a Dunării atât cu malul gălățean cât și cu malul tulcean, mărginit de bătrânii munți ai Dobrogei. Și dacă tot vorbim de faleză să nu uităm Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați, aflat pe faleza Superioară, un loc ideal pentru plimbări parfumate mai ales în aceastză perioadă în care rosariumul este plin de zeci de mii de trandafiri înfloriți.

Tot pe Faleza Dunării, de data aceasta către zona denumită popular "La elice", există unul din cele mai vechi monumente istorice ale Galațiului, Biserica Fortificată Precista, construită la 1968. Turiștii nu trebuie să rateze nici o plimbare pe strada Domnească, încă mărginită cu arborii care i-au dat Galațiului renumele de orașul teilor, arbori care în această perioadă revarsă în aer un parfum amețitor, iar pe sub pașii trecătorilor, polenul de aur al florilor de tei.

Iar dacă turistul se nimerește la oră fixă în centru va asculta, cu siguranță, câteva din acordurile cunoscutușlui vals Valurile Dunării al compozitorului Iosiv Ivanovici, cel care a trăit aproape întreaga sa viață la Galați.

Strada Domnească abundă în clădiri vechi, istorice, precum  Casa Cavaliotti, Biserica Greacă, Fostul Hotel Grant (actualul sediul al Primăriei), Casa Lambrinidi, Casa Aristide Serfiotti, sau Casa Macri (casa cu orgă, la care cânta, odinioară George Enescu). De departe cea mai impozantă clădire de pe Domnească rămâne sediul de astăzi al Prefecturii Galați, Palatul Administrativ, construit în 1907, după planurile arhitecului Ion Mincu. La inaugurarea Prefecturii, în 1907 au fost prezenți regale Ferdinand și principesa Maria. De altfel, regele Ferdinand și principesa Maria au fost și oaspeții Palatului Episcopal, o clădire veche de 112 ani, astăzi Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, amplasat pe strada Domnească, nr. 141. Ca punct de reper, turistul poate lua Grădina Publică, aflată vizavi de Palatul Episcopal, grădină amenajată la 1846 de pârcălabul Iorga Ghica, bun prieten al domnitorului Mihail Sturdza.

Strada Domnerască abundă în clădiri vechi, istorice, precum  Casa Cavaliotti, Biserica Greacă, Fostul Hotel Grant (actualul sediul al Primăriei), Casa Lambrinidi, Casa Aristide Serfiotti, sau Casa Macri (casa cu orgă, la care cânta, odinioară George Enescu). De departe cea mai impozantă clădire de pe Domnească rămâne sediul de astăzi al Prefecturii Galați, Palatul Administrativ. 

De altfel, regale Ferdinand și principesa Maria au fost și oaspeții Palatului Episcopal, o clădire veche de 112 ani, astăzi Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, amplasat pe strada Domnească, nr. 141. Ca punct de reper, turistul poate lua Grădina Publică, aflată vizavi de Palatul Episcopal, grădină amenajată la 1846 de pârcălabul Iorga Ghica, bun prieten al domnitorului Mihail Sturdza. 



Maria Măndiță, corespondent RRA de Galați.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro