Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Salina Slănic Prahova

Marți, 30 Iunie 2015 , ora 9.38
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 30 iunie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța, aici, în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute.

Judetul Prahova este un judet al extremelor. Destinațiile turistice pot fi fie "printre nori", la peste 2000 de metri pe Platoul Bucegi, fie la peste 200 m sub nivelul mării, în Salina Slănic.

Salina Slănic Prahova este situată la aproximativ 100 km de București, într-un peisaj de o deosebită frumusețe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri de foioase si versanți de sare care își schimbă culoarea în funcție de umiditate și de lumina soarelui. 

În Salina Slănic este vizitabilă Mina Unirea, situată la o adâncime de 208 m, pe o suprafață de 53.000 mp, care a fost deschisă pentru turiști după anul 1970. Circuitul turistic parcurge un traseu care permite evidențierea unor elemente spațiale de interes turistic în structura internă a masivului de sare, reprezentate prin cute cu dezvoltare pe zeci de metri, marcate prin alternanțe de benzi divers colorate, cu nuanțe de gri și alb, diverse caracteristici mineralogice (structură, textură, mod de cristalizare) și prin puritatea deosebită a sării.

În Mina Unirea se poate face sport, deoarece au fost amenajate terenuri de handbal și piste de alergare, dar principala ei destinație rămâne cea de baza de tratament pentru afectiunile respiratorii, pentru pacienți fiind amenajate zone speciale asemanatoare cu cele din sanatorii. O zona speciala o constituie Sala Genezei, unde sunt amplasate busturile lui Traian și Decebal sculptate în sare. 

Salina poate fi vizitata de miercuri pana vineri de la 8:00 (prima plecare) și 14.30 (ultima plecare), ultimul transport din subteran este la ora 15:30 ,iar in weekend de la 8:30 (prima plecare) și 15:00 (ultima plecare) , ultimul transport din subteran este la ora 16:00.

Dupa ce anul trecut liftul (numit popular "colivie") s-a  defectat cu turiști în el, transportul acestora în si din salina se face cu microbuze la intervale de 30 minute. 

Muntele de sare cu Grota Miresii, chiar daca s- a dărâmat in urma cu mai bine de 10 ani, ramâne o destinatie turistica preferata de turisti, baile din vecinatate fiind amenajate pentru a fi folosite ca un strand natural cu apa foarte sarata recomandata in afectiunile reumatice .

Simona Uță, corespondent RRA de Prahova
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro