# Clisura Dunării - traseu ciclo-turistic
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent
pentru a asculta acest clip
|
(Radio România Actualități, 13 iunie 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA ne propun destinații inedite pentru a petrece vacanța în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. Sâmbăta, în emisiunea "CA PE ROATE", este rândul celor care nici în vacanță nu se despart de bicicletă.
Cele mai spectaculoase peisaje din Defileul
Dunării, trasee de șosea, dar și trasee accidentate către zone de munte, pe
drumuri forestiere ce șerpuiesc pădurile locurilor. Deși puțin cunoscută,
Clisura Dunării poate fi pentru turistul amator de drumeție pe bicicletă o
provocare după care rămâne cu o amintire frumoasă.
De pe DN 6 cu mașina, pe care puneți bicicleta, sau pur și simplu cu bicicleta ajungeți în Orșova, apoi la la nici 15 de km de mers pe DN 57, după frumosul oraș urmează Eșelnița și intrați în Defileul Dunării. Cu precizarea că dacă circulați cu bicicleta pe DN 6, traseul este destul de periculos din cauza traficului greu, în special autotrenuri, de aceea este de evitat să parcurgeți acest traseu pe bicicletă, dacă nu aveți o experiență mare și foarte foarte multă atenție. Dar o dată intrați pe DN 57 lucrurile se schimbă și traseul, destul de puțin circulat de autoturisme este considerat optim pentru o drumeție reușită pe două roți.
Spectacolul locurilor începe cu Cazanele Dunării. Aici, pe lângă frumusețea naturii, găsiți o mulțime de obiective de vizitat. Reprezentanții Asociațiilor turistice din zonă spun că Defileul este traversat de două trasee de cicloturism, Eurovelo 6 și traseul Cortinei de fier. Cicloturiștii experimentați susțin însă că din cauza unor probleme, traseul este ocolit de turiștii europeni, care ar prefera malul drept al Dunării și anume șoselele din Serbia. Între aceste probleme amintim lipsa pensiunilor, care în afara zonei Eșelnița – Dubova dispar o dată cu intrarea în Caraș-Severin și pe o distanță de aproximativ 60 – 70 de km lipsesc cu desăvârșire. Mai apare și problema drumului accidentat și greu de parcurs pentru o cursieră dar și a câinilor agresivi care pot fi uneori periculoși.
Din traseul care ține cursul DN 57 pornesc însă spre munții Almăjului o mulțime de trasee de mountain bike. Acestea pe drumurile forestiere fie în pădurile seculare ale locurilor, traversate pe alocuri de pâraie învolburate, fie către satele cehești din județul Caraș-Severin, răspândite în munte la peste 800 de metri altitudine. Cei care au parcurs aceste trasee spun că apreciază spectacolul peisajelor, iar întâlnirea cu localnicii și tradițiile lor este întotdeauna o experiență frumoasă.
Dificultatea acestor trasee nu este foarte mare, dar este bine să nu plecați neechipați la drum. Aveți nevoie de biciclete sigure, cu frâne bune și echipament de protecție. Mare atenție unde vă așezați când vă odihniți deoarece în zonă pot fi vipere. Dacă nu aveți biciclete le puteți închiria în pensiunile din zona Mehedinți, deoarece multe dintre acestea oferă aceste servicii.
Pentru
a face cât mai cuoscute traseele din zonă, reprezentanții unor asociații
turistice spun că pregătesc tipărirea unor hărți care să-i ajute pe tureiști să
se ghideze.