Radio RomâniaRadio România Actualități
   

România pedalează

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Cicloturism transfrontalier în Banat

Sâmbătă, 23 Mai 2015 , ora 14.55
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 16 mai 2015, ora 17:08) - Reporterii RRA ne propun destinații inedite pentru a petrece vacanța în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute. Sâmbăta, în emisiunea "CA PE ROATE", este rândul celor care nici în vacanță nu se despart de bicicletă.  

Cea mai lungă pistă asfaltată de biciclete din România, recent inaugurată, care leagă Timișoara de granița cu Serbia, pe o lungime de 37 de kilometri, reprezintă, fără îndoială, principala atracție din Banatul de câmpie pentru iubitorii de cicloturism. 

Pista pornește de la Podul Modoș din Timișoara și urmează, pe digul de protecție împotriva inundațiilor, următorul traseu: Utvin, Sânmihaiu Român, Sânmihaiu German, Uivar și Otelec, ajungând până la graniță. Din păcate, aceasta se termină în câmp, iar bicicliștii sunt obligați să facă cale întoarsă la frontiera cu Serbia. Până în 2017, pista va continua încă 40 km, până la Zdrenianin,iar la graniță va fi amplasat un punct de trecere a frontierei care va fi deschis special pentru bicicliști. Până atunci este insă interzisă trecerea pe teritoriul sârb, iar cei care calcă „fâșia roșie” riscă amenzi usturătoare.

Pista de biciclete, care străbate un peisaj foarte pitoresc, pe malul „Begheului”( cum spun localnicii) are o lățime de 2 metri și este marcată pentru a delimita cele două sensuri de circulație. Au fost amenajate 8 refugii dotate cu băncuțe dar și 14 bariere pentru a împiedica accesul autoturismelor. Întregul proiect a costat 2,3 mil. euro, iar banii au provenit în cea mai mare parte din fonduri europene, prin Programul IPA de cooperare transfrontalieră România- Serbia.

Scopul proiectului este dezvoltarea turismului , iar autoritățile locale speră că investiția va atrage după sine construcția de pensiuni, restaurante și zone de agrement de-a lungul Begăi.Un avantaj pentru cicloturism este faptul că drumul spre Serbia este legat de pistele de biciclete din Timișoara,care s-au construit de către municipalitate printr-un alt proiect european, în cadrul căruia au fost reamenajate malurile canalului Bega.

Joncțiunea dintre cele două piste se face la Podul Modoș, unde traseul urmează tot malul Begăi, până în apropierea Uzinei de Apă, trecând prin cartierul istoric Iozefin, pe lângă Catedrala Mitropolitană, Parcul Rozelor, Parcul Copiilor și zona Solventul. Circulând pe pistele urbane, bicicliștii au parte si de „ senzații tari”, deoarece unele trasee sunt foarte sinuoase si strâmte.

Turistii care vin în Timișoara pot închiria gratuit 35 de biciclete de la un centru aflat în fața Universității de Vest, însă în curând alte 30 de biciclete, achiziționate de Administrația Bazinală Banat în cadrul proiectului european vor fi puse la dispozitia celor care vor să pedaleze până la granița cu Serbia. 

Alina Bujancă, corespondent RRA de Timiș
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro